2018. július 1-jétől hatályos jogszabályi rendelet szerint adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adóalanyt a legalább 100 ezer forint áthárított általános forgalmi adót tartalmazó, belföldi adózók közötti ügyleteiről kiállított számláiról. A rendelet továbbá magában foglalja azt is, hogy amennyiben a számlák számlázó programból kerülnek kiállításra, a programnak automatikusan el kell végeznie az adatszolgátlatást.
2020. július 1-jétől kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletről kiállított számláról a NAV felé (ÁFA értékhatár eltörlésre kerül).
2021. január 1-től pedig bármilyen ügyletről kiállított számla adatszolgáltatása kötelezővé válik (nem csak a magyar adóalanyoknak kiállított bizonylatok lesznek adatszolgáltatás kötelesek).

A fent felsorolt jogszabályi követelményeknek a Kulcs-Üzlet program teljes mértékben megfelel/meg fog felelni, az automatikus adatszolgáltatás beállításához az alábbi lépések végrehajtására lesz szükség:

1. Regisztálnunk kell cégünket a NAV online számla adatszolgáltatási rendszerébe ITT.
A regisztráció részleteiről az alábbi videóból tájékozódhat:


2. A regisztrációt követően be kell jelentkezni az online számla felületre. A sikeres bejelentkezés után a Felhasználók menüpont alatt létre kell hozni egy technikai felhasználót. A technikai felhasználó létrehozásához egy jelszót kell megadnunk, majd a NAV rendszere generálni fog nekünk egy felhasználónevet, egy xml aláíró kulcsot és egy xml cserekulcsot.
3. A technikai felhasználóhoz kapott adatokat kell megadnunk a Kulcs-Üzlet programban ahhoz, hogy a program és a NAV rendszere össze legyen kapcsolva. Az adatok megadására a NAV/ÁNYK modul / Technikai felhasználó menüpont alatt van lehetőség:

Ide másoljuk be a NAV oldalán létrehozott technikai felhasználó adatait, majd a Mentés gomb megnyomásával meg is történik az összekapcsolás a Kulcs-Üzlet és a NAV Online Számla rendszere közt:

4. Ezután más teendőnk már nincs, az adatok sikeres elmentése után az összekapcsolás megtörtént, az adatszolgáltatás köteles bizonylatok felküldését a NAV-hoz a Kulcs-Üzlet automatikusan fogja teljesíteni.